Vrouwen in de Techniek: Het Verhaal van een Service Technicus bij Hollander Techniek

Geplaatst op 13-08-2024

In de techniek, een sector waarin vrouwen nog steeds ondervertegenwoordigd zijn, schittert de 25-jarige Nicole Balster als een bekwame service technicus bij Hollander Techniek. In dit interview delen we haar inspirerende verhaal, haar uitdagingen en haar visie op de rol van vrouwen in de techniek.

Van Monteur in Opleiding tot Service Technicus

Nicole begon zo’n vijf jaar geleden als monteur in opleiding bij Hollander Techniek. Tijdens haar opleidingstraject deed ze ervaring op met diverse projecten en serviceopdrachten. Ze ondervond al snel dat haar passie lag bij service en maakte uiteindelijk de keuze voor deze richting. Met steun van Hollander Techniek volgt ze momenteel haar derde opleiding, namelijk de opleiding tot Technicus service aan ROC Aventus. Onlangs behaalde ze met succes haar examen in het onderhouden van stookinstallaties, een cruciaal onderdeel van haar opleiding, bij Parkstad Opleidingen.

Wat doet een Service Technicus?

Als service technicus verricht Nicole een uitgebreid scala aan taken. Tijdens haar opleiding leerde ze onder andere hoe ze storingen moest opsporen en onderhoud moest plegen aan verschillende installaties. Deze kennis past ze dagelijks toe in haar werk. Als service technicus is Nicole inzetbaar voor storingen, zowel ’s avonds als in het weekend. Dit vereist aanzienlijke flexibiliteit en toewijding. “Storingdiensten horen bij het werk van een service technicus. Het is niet altijd leuk, maar het maakt nu eenmaal onderdeel uit van het werk,” zegt Nicole. 

De liefde voor techniek

Nicole's affiniteit met techniek ontstond al op jonge leeftijd. Haar vader was werkzaam in de techniek, en thuis was ze altijd bezig met het maken van vogelhuisjes of het uit elkaar halen van apparaten, zoals computers om te ontdekken hoe deze in elkaar zaten en werkten. Ze wist altijd al dat ze de techniek in wilde en koos daarom voor de breedst mogelijke opleiding in de techniek: operationele techniek. Deze opleiding, die vroeger bekend stond als de machinistenopleiding, richt zich op grote installaties, zoals scheepsmotoren en stoomketels. Dit heeft haar een stevige basis in de techniek gegeven.

Diversiteit in het werk

Nicole richt zich in haar werk voornamelijk op utiliteitsgebouwen, zoals scholen, kantoren en appartementencomplexen, met incidentele projecten in fabriekshallen. Wat haar het meest aanspreekt in haar werk is de afwisseling. “Op de bouw ben je elke dag op dezelfde plek bezig en voer je vaak dezelfde taken uit, maar in mijn werk is elke dag anders, met verschillende klanten en diverse installaties. Ik kan met het onderhoud zelf bepalen wat ik eerst doe en wat later. Daarnaast komen storingen altijd onverwacht en zorgen zij voor de nodige uitdaging,” vertelt ze enthousiast. Haar werkgebied is voornamelijk in de omgeving van Apeldoorn, met af en toe een uitschieter naar iets verder weg. 

Vrouwen in de techniek

In een sector die gedomineerd wordt door mannen heeft Nicole altijd haar weg weten te vinden. De reacties die zij ontvangt, zijn over het algemeen positief. Haar mannelijke collega’s zijn altijd bereid om te helpen, en klanten vinden het vaak leuk om een vrouwelijke monteur te zien. 

Nicole zou graag meer vrouwen in de techniek willen zien. Tijdens haar opleidingen heeft ze steeds een paar vrouwelijke medestudenten gehad, maar dat mogen er wat haar betreft wel meer worden. Ze benadrukt hierbij het belang van het volgen van je passie. Voor haar is werken met haar handen een ware passie en de techniek biedt ongekende mogelijkheden. 

Hoewel Nicole na deze opleiding voorlopig klaar is, zal ze zich voortdurend blijven bijscholen om in haar vakgebied bij te blijven. “Je moet altijd blijven leren,” aldus de ambitieuze technicus.

Met dit interessante interview bewijst Nicole dat techniek niet alleen voor mannen is en dat vrouwen net zo goed hun plek kunnen vinden en excelleren in deze dynamische en uitdagende sector. Haar passie voor techniek en haar vastberadenheid om zichzelf voortdurend te ontwikkelen, dienen als voorbeeld voor zowel huidige als toekomstige vrouwelijke technici. Haar verhaal laat zien dat een carrière in de techniek uitdagend en veelzijdig kan zijn, en dat het belangrijk is om je hart te volgen en te doen waar je gelukkig van wordt.

Rivas Zorggroep

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem hebben we geadviseerd over de elektrische bedrijfsvoering. Dit ziekenhuis is onderdeel van de Rivas Zorggroep. Dit heeft geresulteerd in de opleiding van een groot aantal medewerkers in veilig werken met en bij elektrische installaties. In de risico-analyse hebben...

MOSA

Ruim 50 medewerkers van MOSA volgden de instructie over veilig werken met elektriciteit volgens NEN 3140. De meesten waren aangewezen als Voldoend Onderricht Persoon. In 2015 volgde reeds een groep tot Voldoend Onderricht Persoon aangewezen medewerkers deze instructie bij ons. De instructies voerd...

Waterschap Brabantse Delta

Twee jaar geleden vroeg Waterschap Brabantse Delta aan Parkstad Inspecties om te adviseren over de veiligheid van hun elektrische bedrijfsvoering. In de vorm van een audit. Vervolgens ging Frank Smits, adviseur en docent van Parkstad Inspecties, samen met de andere Installatieverantwoordelijken (IV)...

Van Dorp Installaties

‘Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers zich blijven ontwikkelen, jong of oud. Niet ontwikkelen is geen optie’. Hét motto van Eline.

Monarch

“Monarch Nederland is het mooie bedrijf van mijn ouders. Het bedrijf is een zelfstandige vertegenwoordiging van de Weishaupt producten; totaalaanbieder van branders, ketels, warmtepompen en solar systemen”, zo luidt de enthousiaste introductie van Amber Harms, dochter van...

Opleidingslocaties

Onze opleidingen vinden plaats in Schinnen, Den Bosch en Apeldoorn. Daarnaast verzorgen we incompany-opleidingen, desgewenst op locatie bij onze opdrachtgevers.

disclaimer privacy sitemap cookies webdesign gosidesign